сряда, 5 октомври 2011 г.

Хората, които познавам


           Удивително е колко е избирателна паметта на хората. Едни пазят тъжни спомени, други щастливи, трети красиви, а някои пък най – скорошни.

           А моите спомени са различни. Поне различни от това, което всички казват, че помнят. Първо си спомних за баба ти. Тя беше така трудолюбива жена – когато се прибереше започваше веднага да прави туршия – пиперо (от нейната гордост - градината) вече висеше на низи, а ред беше на суровата туршия у онова каче там, у мазето. „Сол, оцет  че купиш ,чедо” – ми викаше тя като ме пращаше с мрежичката на пазар. После, докато носех вода за качето, тя ми разказваше за изграждането на новата стена на язовира в Лобош (сега му викат Пчелина).  Добра жена - помня всяка дума до днес… и всяка филия намазана с лютеница и сирене (ама от оная с хорецето и сиренце ти знаеш от кое)

           Помня и как дядо ти се провикна, измежду тухлите на втория етаж на новата къща: „ Ей, момче, донеси нивелиро, че ми избега нещо нивото.” В неговите напукани ръце измацани с хоросан аз виждах, че с гордост и чест така както беше построил къщата, така строеше и ден след ден живота си, бъдещето на сина си и малките внуци.
Видях ги вчера твоите баба и дядо стиснали ръце, леко посбръчкани.  Все същите добри хора, които със своите ръце построиха малкото на което се радваме днес. Жалко, предлагат им помощи – нищо, че с труд и с пот като млади работеха. Те знаят обаче любовта, с която са ни закърмили и не се притесняват…  знаят, как са ни възпитали, знаят, че ние ще ги подпрем в старините им.

           Помня и още такива различни неща... ти помниш ли ..?



Няма коментари:

Публикуване на коментар