вторник, 24 януари 2012 г.

Решение на ВАС


Top of Form
РЕШЕНИЕ

№ 1199
София, 24.01.2012

В ИМЕТО НА НАРОДА

Върховният административен съд на Република България - Четвърто отделение, в съдебно заседание на осемнадесети януари две хиляди и дванадесета година в състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
РУМЯНА МОНОВА
ЧЛЕНОВЕ:
ДИАНА ГЪРБАТОВА
МАРИО ДИМИТРОВ

при секретар
Ирена Асенова
и с участието
на прокурора
Чавдар Симеонов
изслуша докладваното
от съдията
МАРИО ДИМИТРОВ
по адм. дело № 259/2012. Document Link Icon


Производство по чл.267, ал.8 от Изборния кодекс, във връзка с чл.208 - чл.228 от АПК.
Образувано е по касационна жалба от Монка Иванова Стойнева чрез пълномощника й – адвокат Гергана Попова-Смоличка против решение №220 от 27.12.2011 година по адм.дело №473/2011 година на Административен съд - Перник, с което е потвърдено решение № 111/МИ от 25.10.2011 г. на Общинска избирателна комисия – Земен за определяне на Димитър Симеонов Сотиров за избран за кмет на община Земен. Излага доводи, че решението е неправилно, поради нарушение на материалния закон, необосновано и постановено при съществено нарушение на съдопроизводствените правила. Твърди,че са допуснати нарушения на изборния процес, които са довели до недействителност на обявения резултат, като при гласуването и отчитането на резултатите в СИК №2 и №15, са допуснати съществени нарушения и са преправени протоколите, което се е отразило на крайния резултат. Твърди,че са допуснати процесуални нарушения и не са изпълнени указанията на касационната инстанция, поради това,че не са уважени доказателствени искания и не е извършено повторно преброяване на бюлетините на посочените секции. Моли, да бъде отменено обжалваното решение и по същество бъде обявен избора за недействителен.
Ответникът – Общинска избирателна комисия - Земен, редовно призована не се явява и не взема становище по жалбата.
Заинтересованата страна – Димитър Симеонов Сотиров, чрез пълномощника си адв. Петрова, оспорва жалбата като неоснователна и излага доводи за правилност на обжалваното решение, с искане да бъде потвърдено.
Представителят на Върховна административна прокуратура дава мотивирано становище, че жалбата е неоснователна и следва да бъде отхвърлена. Излага, че обжалваното решение е правилно, като съдът е обсъдил доказателствата и възраженията на страните, а мотивираният извод за неоснователност на оспорването е в съответствие с фактически установеното по делото. Излага, че анализът на доказателствата не обективира наличие на съществени нарушения на изборния процес или при отчитане на действителния избирателен вот, които съществени нарушения да обуславят недействителност на избора или незаконосъобразност на решението на Общинската избирателна комисия, както и не е доказано наличие на изискуеми се по ИК предпоставки за отмяна на изборния резултат, съответно на решението на Общинската избирателна комисия. Смята, че съдът не е допуснал нарушения, съставляващи касационни основания за отмяна, като е постановил правилно решение, което следва да бъде оставено в сила .
Касационната жалба е подадена от надлежна страна в срока по чл.267, ал.8 от ИК и е процесуално допустима.
Разгледана по същество касационната жалба е НЕОСНОВАТЕЛНА.
С решение № 16489 от 14.12.2011г. по адм. д. №15121/2011 г. на Върховния административен съд, четвърто отделение, е отменено решение №183 от 15.11.2011г. по адм. дело № 416/11 г. на Административен съд - Перник, с което е потвърдено решение № 111/МИ от 25.10.2011 г. на Общинска избирателна комисия – Земен за определяне на Димитър Симеонов Сотиров за избран за кмет на община Земен и е върнато делото за ново разглеждане от друг състав на административния съд. От касационната инстанция са констатирани съществени нарушения на съдопроизводствените правила свързани с анализа на гласните и писмените доказателства, нарушения свързани с оспорването на протоколите на СИК №2 и №15, както и хипотетичното пресмятане на гласовете от решаващия съд. Не са дадени конкретни указания при повторното разглеждане на делото.
При новото разглеждане на делото в съответствие с чл.226 от АПК с решение №220 от 27.12.2011 година по адм. дело №473/2011 година на Административен съд - Перник, е потвърдено решение № 111/МИ от 25.10.2011 г. на Общинска избирателна комисия – Земен за определяне на Димитър Симеонов Сотиров за избран за кмет на община Земен. С обжалваното решение съдът, след като е отговорил на всички възражения по жалбата и съобразяване на решението на ВАС, е приел,че при провеждане на избора за кмет на Община - Земен не са допуснати съществени нарушения, които да обуславят опорочаване на изборния процес и да влияят на изборния резултат, поради което е потвърдил решението за обявяване на избора за кмет на първи тур.
Касационният жалбоподател е изложил доводи за наличие на отменителни основания по чл.209, т.3 от АПК.
Настоящият съдебен състав на Върховния административен съд, четвърто отделение приема доводите на касационния жалбоподател за неоснователни, като в съответствие с чл. 168,ал.1 и чл.226 от АПК, първоинстанционният съд е преценил всичките доказателства по делото и е основал решението си върху приетите от него за установени обстоятелства и върху приложимия материален закон, при спазване на съдопроизводствените правила.
Производството на основание чл.267,ал.1 от ИК е образувано пред административния съд по жалба на Монка Иванова Стойнева кандидат за кмет на Община - Земен издигнат от ПП „БСП” против решение № 111/МИ от 25.10.2011 г. на Общинска избирателна комисия – Земен за определяне на Димитър Симеонов Сотиров за избран за кмет на община Земен. Установена е процесуалната легитимация на жалбоподателката и допустимостта на жалбата. По съществото на административноправния спор е установено,че по протокол от 23.10.2011г. на ОИК – Земен, въз основа на протоколите на СИК, са отразени резултатите от гласуването, като от общо намерените в избирателните урни бюлетини, за действителни гласове /бюлетини/ са определени – 2141, а за недействителни – 75. От действителните гласове за жалбоподателката Монка Иванова Стойнева са гласували 659,а за Димитър Симеонов Сотиров - 1071. На основание чл.243, ал.2 и чл.246, ал.3 от ИК е издадено оспорваното решение № 111/МИ от 25.10.2011 г. на Общинска избирателна комисия – Земен за определяне на Димитър Симеонов Сотиров за избран за кмет на община Земен на първи тур. Решението е подписано от трима членове на ОИК - Земен с особено мнение.
Съдът в съдебно заседание от 20.12.2011г. по искане на жалбоподателката е открил на основание чл.193 от ГПК, във връзка с чл.144 от АПК производство по оспорване истинността на съдържанието на протоколите на СИК №02 и №15 , на населено място с.Габров дол. Във връзка с оспорването са събрани и допълнителни гласни доказателства. Съдът е установил, че протоколите са подписвани от всички членове /с незначително отклонение от страна на св. Е. Василева от 2-ра СИК/ на СИК, резултатите от тях са приети от ОИК, а в крайна сметка от обявените от тези СИК резултати за избор на кмет, не могат да се правят други изводи, които да променят крайния резултат, по отношение действителността на избора. От съвкупната преценка на писмените и гласни доказателства по делото не е установено по несъмнен начин,че е налице неистинност на отразеното в оспорените протоколи, като с оглед разпоредбата на чл.154 и чл.193, ал.3 от ГПК жалбоподателката не е доказала ,че данните изложени в протоколите не са верни. В тази връзка правилно решаващият съд, след като е съобразил, че оспорените протоколи са официални документи с материална доказателствена сила за фактите, които са отразени в тях, която не е оборена, ги е приел за установени /чл.179 от ГПК/ и в съответствие с чл.194, ал.2 от ГПК е приел оспорването за недоказано.
Обективно съдът е изследвал извършените поправки в протоколите на СИК №02 и №15, за които в съответствие с чл.212, ал. 3 от ИК е допустимо извършване след обявяване на резултата и при констатираната очевидна фактическа грешка при извършената контрола при предаването им в ОИК. Освен това след като е констатирано от ОИК несъответствие в отразените резултати се е наложило извършване на поправка на очевидна фактическа грешка по чл.242, ал.5 от ИК от лицата по чл.231, ал.1 от ИК, при която са отразени точно резултатите от гласуването. В проведеното производство не е установено несъответствие в отразения резултат в протоколите на СИК с действителните фактически обстоятелства - брой на недействителните бюлетини и действителни бюлетини за отделните кандидати, поради и което твърденията, че при определянето на изборния резултат е допуснато нарушение на материалния закон са неоснователни. В проведеното производство съдът не е установил нарушения на изборния процес, които в своята съвкупност да са повлияли на изборния резултат, при съобразяване на отбелязаното в протоколите на СИК и ОИ, че изборният процес е протекъл при спокойна, нормална обстановка, допускани са несъществени нарушения, по част от които е взето отношение от ОИК в нарочни решения, но същите като цяло не са се отразили на изборния резултат. Съобразено е също, че отбелязаните в решението на ОИК особени мнения не установяват закононарушения от страна на ОИК.
В случая допуснатите от СИК и ОИК нарушения при извършване на поправки в протоколите на СИК №02 и №15, са действия след проведеното гласуване и не влияят на извършеното преброяване на гласовете и отчитане на резултата в съответствие с действителния вот на избирателите. След като обявеният резултат от избора съответства на действителния вот на избирателите с оглед установения точен брой на действителни бюлетини за избрания кандидат и за оспорващия, допуснатите нарушения при изготвяне на протоколите на СИК №02 и №15 и извършените поправки в тях, не може да обуслови извода за съществено нарушение и обявяване на избора за недействителен.
Неоснователни в тази връзка са възраженията на жалбоподателите за допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила свързани с несъбиране на доказателства и отказани доказателствени искания за повторно преброяване на бюлетините. Административният съд е спазил изискванията на чл.171 и чл. 226 от АПК и е допуснал и събрал относимите към административноправния спор доказателства. Изборният процес е законово регламентиран с Изборния кодекс, като основните задължения по провеждането му са възложени на секционните избирателни комисии, които в случая,макар и да са допуснати нарушения при извършване на поправка в протоколите на две СИК, но след обявяване на резултатите,не са от степен да се отразят на отчитането на резултатите от избора. Правилно съдът не е допуснал повторно преброяване в производството по чл.267, ал.1 от ИК, поради това, че съдебното производство не следва да повтори отчитането на изборния резултат възложен по закон на СИК и ОИК,а само да извърши проверка за законосъобразност въз основа на твърдените от жалбоподателката нарушения на изборния процес, които биха обусловили изборен резултат различен от обявения.
Предвид на изложените съображения настоящият съдебен състав приема, че не са допуснати твърдените от касатора нарушения обуславящи касационни основания по чл.209, т.3 от АПК и при проверката в съответствие с чл.218 от АПК не се установиха пороци на обжалваното решение, поради което същото следва да бъде оставено в сила.
Водим от гореизложеното и на основание чл. 221, ал.2, предл.1 от АПК, Върховният административен съд, четвърто отделение
РЕШИ:


ОСТАВЯ В СИЛА решение №220 от 27.12.2011 година по адм.дело №473/2011 година на Административен съд - Перник.
РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.


Вярно с оригинала,
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
/п/ Румяна Монова
секретар:
ЧЛЕНОВЕ:
/п/ Диана Гърбатова
/п/ Марио Димитров
М.Д.
Bottom of Form

Няма коментари:

Публикуване на коментар